TOMMY mel

MOST-ovci na Županijskoj skupštini o obnovi sinjske dvorane, sufinanciranju vrtića, rodilištu, stacionaru…

Autor/ica
Objavljeno: 26 studenoga, 2018

Danas, 26. studenog održava se 17. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Vijećnici MOST-a Denis Bobeta, Miro Bulj i Petar Maretić postavili su vijećnička pitanja vezana uz cetinski kraj.

Vijećnik Denis Bobeta ponovno je otvorio pitanje obnove sinjske školska sportske dvorane. Bobeta je podsjetio kako je županijska vlast najavljivala kako bi obnova trebala biti završena iduće godine, no ne vidi da su obnovu uvrstili u prijedlog Proračuna za 2019. godinu. Upitao je gdje je nastao problem.

Odgovorio mu je dožupan Luka Brčić koji je kazao kako je ovaj prijedlog Proračuna zbirni, a kasnije će se kroz sjednice Županijske skupštine vršiti raščlamba. Podsjetio je kako je nedavno obišao dvoranu te kako ona treba i zaslužuje kompletnu rekonstrukciju. Naglasio je kako se to može najadekvatnije odraditi kroz energetsku obnovu, koja obuhvaća krov, fasadu i instalacije, dok bi sredstva za ostale dijelove, kao što su parket i svlačionice, osigurali u županijskom Proračunu. Naglasio je kako je preduvjet za to da ravnatelji triju škola u čijem je vlasništvu dvorana obave svoj dio posla, odnosno da riješe legalizaciju i uporabne dozvole. Dodao je kako će Županija uložiti dodatne napore da se legalizacija pokrene, ukoliko još nije.

Vijećnik Miro Bulj kroz svoje vijećničko pitanje istaknuo je kako jedinice lokalne samouprave u Dalmatinskoj zagori sufinanciraju rad dječjih vrtića, prema pokazateljima iz 2016. godine s 22 milijuna kuna, što uvelike opterećuje njihove proračune. Naglasio je kako bi, kada bi Splitsko-dalmatinska županija iz svog Proračuna za tu namjenu izdvojila 20 milijuna kuna, na tim područjima imali najjaču demografsku mjeru – besplatan dječji vrtić. Naglasio je kako je ovo pitanje svih pitanja opstanka Dalmatinske zagore te pozvao župana da svi skupa riješe ovaj problem i tako spriječe iseljavanje, ističući kako će se za to boriti i u Saboru.

Župan Blaženko Boban odgovorio mu je kako je u Proračunu za iduću godinu planirano 925 tisuća kuna za predškolski program, te kako je Splitsko-dalmatinska županija jedina županija koja je na sebe preuzela obvezu za nešto za što nije nadležna, budući da su osnivači dječjih vrtića gradovi i općine. Naglasio je kako će se sve lokalne zajednice moći prijaviti na javni poziv za pomoć u sufinanciranju dječjih vrtića.

Vijećnik Petar Maretić kazao je kako je ravnatelj županijskog Doma zdravlja nedavno kazao kako postoji mogućnost zatvaranja rodilišta i stacionara u Sinju. Zanima ga je li to bila zabuna, je li promijenio mišljenje i je li osigurao dovoljno sredstava za opstanak sinjskog rodilišta.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric odgovorio je da ga je krivo shvatio te da stacionar nikada nije bio upitan. Naglasio je kako je u tijeku javni natječaj za prijem sestara, kako ga unaprjeđuju te bi dio stacionara trebao biti palijativan. Što se tiče rodilišta, kazao je kako ga nije ni otvarao niti zatvarao, a održavati će ga dokle bude, u skladu s ugovorom s HZZO-om.

ferata@ferata.hr
0997370409