mel

Najtrofejniji alkar ipak rođeni Sinjanin

Autor/ica
Objavljeno: 31 ožujka, 2023
nikola cerinic

Na Facebook stranici Sinjski obzori, koju uređuje i vodi Sinjanin dr.sc. Jakov Žižić, danas je objavljeno kako najtrofejniji alkar Nikola Cerinić nije rođen na Braču, kako se do sada mislilo, već u Sinju.

Žižić nam je pojasnio da je do ovih podataka došao pripremajući se za predavanje studentima na kolegiju Sinjska alka, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

‘Kako je tema predavanja bila Sinjska alka u 19. stoljeću, namjeravao sam im predstaviti neke zanimljivosti iz toga doba, pa je trebalo spomenuti i Nikolu Cerinića, najtrofejnijeg slavodobitnika u povijesti Alke. Do sada se, naime, mislilo da je Nikola Cerinić rođen na Braču, da je doselio u Sinj s 3 godine života i da je nakon 20 godina kontinuiranog života u Sinju počeo trčati Alku. Naime, tada je postojalo pravilo da alkar možete postati ako niste rođeni u Sinju, ali morate imati 20 godina kontinuiranog življenja u Sinju. Dakle, vjerovalo se da je Cerinić, nakon što je ispunio uvjet domicila, počeo trčati Alku, a ostalo je povijest, dobio je 12 alki’, kaže Žižić.

Kako bi se što bolje pripremio za predavanje, Žižić je odlučio podatke o Nikoli Ceriniću potražiti i u digitaliziranim maticama rođenih i vjenčanih te specijaliziranim stranicama koje konstruiraju rodoslovlja na temelju tih digitaliziranih matica.

‘Otišao sam to provjeriti i na moje djelomično iznenađenje Cerinić nije rođen na Braču, u Splitskoj na Braču, nego u Sinju 1844. Naime on ima bračko porijeklo. Njegov otac Ante Cerinić je rođen u Bogovišćima na otoku Braču, a 1844. se oženio Ivom Trboglav, negdje piše Ivom Trboglav Šare, i oni su iste godine dobili svog prvog sina Nikolu’, tvrdi Žižić, dodajući kako nema govora o nečijoj krivici što se sve ovo vrijeme tvrdilo da je Cerinić rođen na Braču.

Prema riječima dr.sc. Jakova Žižića, postoje još neki alkari za koje se krivo mislilo da su alkari postali zahvaljujući domicilu.

‘U 19. stoljeću se također spominjalo i ime Stiple Parlova, čije je prezime imotskog porijekla. On je nekoliko puta osvojio Alku i za njega se također mislilo da je rođen u Imotskom i da je na isti način kao i Cerinić, dakle na temelju domicila, stekao pravo na sudjelovanje u Alki, Njegov otac jest iz Ričica, ali je došao u Sinj, tu se oženio i dobio sina koji je kasnije postao alkar’, dodao je Žižić.

nikola cerinic

ferata@ferata.hr
0997370409