BANNER FERATA

Priznanja i zahvale dragovoljnim darivateljima krvi

Autor/ica
Objavljeno: 31 listopada, 2015

Darivanje krviN

Na prigodnoj svečanoj skupštini Gradskog društva Crvenog križa Sinj podijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni dragovoljnim davateljima krv, koji su ovu dragocjenu tekućinu darivali 10, 20, 30, 40, čak i 50 puta.

Nazočne davatelje krvi s područja Sinja, Trilja, Otoka, Hrvaca i Dicma pozdravili su i zahvalili na njihovom humanitarnom djelovanju Predsjednik skupštine dr. Ivan Nasić i ravnatelj Društva Ante Zorica. U svom prigodnom obraćanju predsjednik skupštine GD Crvenog križa Sinj, dr. Ivan Nasić kazao je kako se ova skupština održava u prigodi dana darivatelja krvi u Hrvatskoj koji se inače obilježava 25. listopada.

Darivanje krvi4

Naime na taj dan 1953. godine u sisačkoj željezari po prvi put je u Hrvatskoj organizirano dragovoljno darivanje krvi, istaknuo je Nasić. Ovo je prigodni trenutak za zahvalu svima koji su uključeni u rad gradskog društva, djelatnicima, volonterima na čelu s novim ravnateljem Antom Zoricom.

‘Danas svečano zahvaljujemo onima koji su ovu dragocjenu tekućinu darivali od deset do pedeset puta. Inače rad crvenog križa percipira se kroz dragovoljno darivanje krvi. Iznimno je važno naglasiti da je krv najdragocjeniji lijek, jer je ništa ne može nadomjestiti. U prošloj godini što u organizaciji gradskih društava Crvenog križa što putem bolničkih akcija prikupljeno je nešto više od 183 tisuće doza krvi,’ naglasio je Nasić.

Što se tiče GD Crvenog križa Sinj do sada su tijekom ove godine organizirane 22 akcije darivanja krvi i prikupljeno je ukupno 1150 doza, a do kraja tekuće godine planira se još šest akcija, istaknuo je u svom izlaganju dr. Nasić.

‘Uz ove aktivnosti, Gradsko društvo Crvenog križa Sinj provodi i niz drugih humanitarnih, edukativnih i ostalih akcija, pa će tako uskoro u suradnji s jedinicama lokalne samouprave oformiti i socijalnu samoposlugu za potrebite,’ kazao je dr. Nasić.

Darivanje krvi1

Na svečanosti su podijeljene zahvalnice i prigodni pokloni za 70 davatelja krvi. Deset davanja dalo je 29 davatelja, dok je 20 puta krv dalo 19 osoba. Trideset puta krv je dalo 11 davatelja, a njih šest 40 puta je darivalo krv. Uz prigodnu zahvalnicu, satom i srebrenjakom sa znakom Crvenog križa nagrađeno je pet davatelja krvi koji su ovu dragocjenu tekućinu dali čak 50 puta: Ivica Poljak, Nikica Vuković, Bože Varenina, Jure Vojković i Stanko Vojković.

‘Ponosan sam što mogu biti dio ove velike humane cetinske obitelji. Ponajprije zahvaljujem dragom Bogu i mojim roditeljima jer kroz moje vene teče njihova krv. Ponosan sam što su i moji sinovi nastavili ovu tradiciju. Evo sin Jure također je dao isti broj puta krv kao i ja, a i najmlađi Hrvoje nas prati u davanju krvi,’ kazao je Stanko Vojković, inače predsjednik kluba dragovoljnih davatelja krvi Dicmo.

Darivanje krvi5
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh