Tuča nanijela štete na poljoprivrednim kulturama

Autor/ica
Objavljeno: 27 lipnja, 2016
tuca_glavice

Foto: Ivica Cvrlje

Jučerašnji dan, u meteorološkom smislu, u Cetinskoj krajini bio je dosta različit. Jutarnji i prijepodnevni sati bili su u znaku vrućeg i sparnog vremena, a poslije 14 sati uslijedila je nagla promjena vremena.

Nakon postupnog naoblačenja, počelo je jako grmljavinsko nevrijeme s kišom, koje je zahvatilo mnoga naselja. Neka od njih pogođena su jakom tučom veličine manjeg oraha, koja je nanijelo je značajnu štetu na poljoprivrednim kulturama, ističe mr.sc Ivana Župić iz poljoprivredno savjetodavne službe Sinj.

‘Tuča je zahvatila dosta naselja, a najviše područje Glavica, Obrovca i Bajagića gdje su nastale značajne štete na poljoprivrednim kulturama. Velike štete su nastale na povrću koje se za koji dan trebalo brati. Stradala je dosta kapula, blitva, mahuna, pa bi tu trebalo uraditi zaštitu, jer će se te kulture brati još neko vrijeme i propisanim pripravcima treba spriječiti širenje gljiva truležnica’, istaknula je Ivana Župić.

Župić kaže kako većina poljoprivrednika zna koje preparate trebaju koristiti u ovakvim slučajevima.

‘Ono što je bitno, zaštitu treba napraviti u roku 24 sata. Neki poljoprivrednici su već jutros počeli sa zaštitom, kako bi se spasilo što se spasiti da. Kulture treba zaštiti bakrenim pripravcima za sve lisnato povrće, a voćke i vinograde zaštititi pripravcima protiv truleži.’

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh