Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Vijećnici NL dr. Jadrijevića o radu Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 25 siječnja, 2023
gulic klarickukuz glavan x

Objavljujemo posljednji od četiri teksta o radu sinjskog Gradskog vijeća iz perspektive gradskih vijećnika.

Svim političkim opcijama u Gradskom vijeću postavili smo po tri pitanja, od kojih su dva potpuno ista. Odgovore su nam dostavili svi, osim vijećnice Domovinskog pokreta Mirjane Babić.

Nakon tekstova s odgovorima SDP-ovog vijećnika Nikole Vučkovića, Kluba vijećnika HDZ-a i Kluba vijećnika Mosta, danas objavljujemo odgovore NL dr. Jadrijevića, čiji su vijećnici uvodno istaknuli:

‘S obzirom na samu ograničenost ovog intervjua i korištenja medijskog prostora, a uzimajući u obzir sve nezakonitosti i nepravilnosti u radu i djelovanju Gradonačelnika Bulja, od dana stupanja na dužnost pa sve do danas, teško je dati odgovore u samo nekoliko rečenica u ovakvom jednom relativno kratkom intervjuu’.

Kako ocjenjujete rad i funkcioniranje Gradskog vijeća Grada Sinja u 2022. godini?

– Rad i funkcioniranje vladajuće većine u Gradskom vijeću Grada Sinja jednaki su radu i funkcioniranju Gradonačelnika Mira Bulja, koji su obilježeni nezakonitošću i netransparentnošću.

Žalosna je činjenica da se sve to odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Gradskog vijeća koji u svom radu funkcionira na daljinski upravljač Gradonačelnika Bulja na frekvencijskoj vezi Suhač-Radošić i to posredstvom NOVE bazne stanice, koja odašilje elektromagnetske valove u samoj blizini dječjeg vrtića „Nikolino“ u Brnazama.

Svjedoci smo ponižavajućeg i diskriminatornog odnosa prema gradskim vijećnicima i gradskim službenicima, te nemogućnosti dobivanja odgovora na postavljena pitanja i otvaranje rasprave o istima, zatim uvrštavanje točaka na sjednice Gradskog vijeća bez provedbe prethodnog javnog savjetovanja, predlaganje rebalansa proračuna pred sam kraj godine u cilju usklađivanja konto kartica i legaliziranja nelegalno potrošenog novca za stavke i pozicije koje nisu bile predviđene proračunom za tekuću godinu i sl. Zbog toga i nismo htjeli sudjelovati na sjednici gdje je donesen proračun za 2023.g.

Sve navedeno ukazuje na grubo kršenje pozitivnih propisa RH.

-Nije na odmet spomenuti niti to da se Gradonačelnik kao prijašnji gradski vijećnik zalagao da se sjednice Gradskog vijeće trebaju sazivati češće u cilju kvalitetnije rasprave, a ne jedanput u 3 mj., sjećamo se i prijedloga da vijećničke naknade za rad u Gradskom vijeću budu 1 kn.

Međutim, dolaskom na poziciju Gradonačelnika, zalaganje o učestalijim sjednicama Gradskog vijeća i  prijedlozi o vijećničkim naknadama od 1 kn su ostale samo lijepe uspomene iz prošlosti, da bi Gradonačelnik nastavio dobro „uhodanom prijašnjom praksom“, imajući u vidu svojih 9 gradskih vijećnika. Ukratko rečeno, djelovanje pod motom „promjena da ne bude promjene“.

Gradonačelnika Mira Bulja između ostalog prozivate za nerad i nered, neispunjena predizborna obećanja, netrasparentnost, kršenje zakona te prisvajanje i prezentiranje tuđih projekta kao svojih?

– Već više od godinu i pol dana naši gradski vijećnici na sjednicama Gradskog vijeća ukazuju na nezakonitosti i bespravnu samovolju Gradonačelnika u upravljanju ovim Gradom.

Kao neki od najboljih primjera koji mogu poslužiti jesu nezakoniti ugovori o djelu (uhljebljivanje) za poslove za koje je zakonom propisano raspisivanje javnog natječaja, dodjeljivanje građevinskih radova tvrtkama gradskih vijećnika i članovima njihovih obitelji koji su izabrani na listi MOST-a, trgovina za direktorska mjesta u gradskim tvrtkama, dodjeljivanje preplaćenih poslova za izradu i izmjenu Odluke za ustroj gradske uprave i sistematizaciju u cilju uhljebljivanja podobnih osoba koje su pomagale tijekom izborne kampanje i slično.

Sjetimo se obećanja o transparentnosti u svezi natječaja za zapošljavanje i mjestu sposobnih, a ne podobnih, valja se ovdje prisjetiti i uglednoga prof. Vuka Vukovića, koji je netragom nestao iz Gradske uprave u bespućima Gradonačelnikove TRANSPARENTNOSTI.

O ispunjavanju predizbornih obećanja dovoljno govori sama činjenica da od stupanja na dužnost Gradonačelnika u samom središtu Grada u ulici Put Petrovca nije riješen naslijeđeni komunalni problem dotrajalih kamenih ploča poznatijih pod nazivom „Orgulje na sinjskoj Peškariji“.

Kad nešto što je vrlo jednostavno i što se rješava „u hodu“ nije riješeno i sanirano u kratkom roku, postavlja se pitanje ima li onda uopće smisla pričati o poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima u smislu stvaranja novih vrijednosti i radnih mjesta, apliciranju na EU fondove, prostorno-planskim dokumentima, rješavanju prometnih gužvi u samom središtu Grada, rješavanju problema deponija „Mojanka“, izgradnji novog groblja i svim drugim projektima u Gradu Sinju koji su puno kompleksniji. Mišljenja smo da NEMA!

 Pred ovim Gradskim vijećem su još dvije i pol godine mandata. Jeste li postavili ciljeve za to razdoblje?

– Izabrani smo da budemo predstavnici građana u radu Gradskog vijeća Grada Sinja, to je naša dužnost, čast i obaveza.

U preostalom razdoblju kao i uvijek bit ćemo usmjereni na to da Gradsko vijeće, kao predstavničko tijelo građana, započne zakonito i transparentno funkcionirati, a ne kao do sada da većina u vijeću slijepo podržava izvršnu vlast, neovisno o tome što i kako radi Gradonačelnik. To nikako nije normalna situacija.

Ovoj Izvršnoj vlasti su puna usta brige o Gradu Sinju i mladim obiteljima, a surova istina je da sve više naših građane se nalazi u inozemstvu.

Mnogo je neriješenih krucijalnih problema u Gradu Sinju koji će još dugo čekati na samo rješavanje, a do tada našem Gradonačelniku će biti uključen gumb „live streaming“.

ferata@ferata.hr
0997370409