semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Za modernizaciju i razvoj strukovnog obrazovanja u SDŽ Obrtnoj tehničkoj školi Split 50 milijuna kuna

Autor/ica
Objavljeno: 4 srpnja, 2020
skola obrtnicka st

U Zagrebu je jučer, 4. srpnja svečano potpisan i uručen Obrtnoj tehničkoj školi iz Splita, kojoj je osnivač SDŽ, Ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za realizaciju projekta Regionalnog centra kompetentnosti u sektorima elektrotehnike i računalstva iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Ugovor je potpisao Renato Žuvela, ravnatelj škole, uz nazočnost Tomislava Đonlića, pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu,tehničku kulturu i sport.

‘Ovo je kruna moga ravnateljskog rada! Uz izgradnju novog objekta škole, dobiti ovako veliki i vrijedan projekt, velika je odgovornost, ali i čast. Novi prostori, nova i moderna oprema, obuka i obrazovanje nastavnika naše i partnerskih škola, izrada najmodernijih alata podučavanja, angažiranje domaćih i stranih stručnjaka na izradi modela aktualnog i suvremenog obrazovanja, uključivanje učenika u proizvodne procese već za vrijeme školovanja, direktno uključivanje u tržište rada i razvoj poduzetništva, sve je to samo dio dobiti koji ostvarujemo realizacijom ovoga projekta. Uz takav prostor, opremu i stručno mentorstvo, učenici će moći razvijati svoje ideje i raditi u vježbeničkim tvrtkama – što su poznati Start-Up modeli koje su prvi korak u razvoju njihovih vlastitih tvrtki ili obrta. Još sam sretniji što ovaj projekt otvara i nove mogućnosti osposobljavanja za odrasle, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja postojećih obrtnika i radnika, predstavljanja novih proizvoda naših tvrtki, uspostave još bolje suradnje između učenika, nastavnika i poslodavaca. Dat ću sve od sebe da što bolje realiziramo ove projekte za bolju budućnost svih nas’, rekao je ravnatelj Obrtne tehničke škole, Renato Žuvela.

Projekt se sastoji od dva dijela. Prvi dio projekta u vrijednosti 32 milijuna kuna infrastrukturni je dio kojim su osigurana sredstva za nadogradnju postojećeg školskog objekta i obogaćivanje novim sadržajima na više od 1.000 metara kvadratnih novog prostora. Drugi dio, u vrijednosti 50 milijuna kuna nadovezuje se na prvi, a odnosi se na modernizaciju i razvoj strukovnog obrazovanja.

Naime, tehnologija i materijali za rad u obrtničkim zanimanjima u zadnje su se vrijeme značajno promijenili i razvili na svjetskoj razini. Također, kod nas je postao ozbiljan problem deficita obrtničkih kadrova i zanimanja, a posebno vezanih za elektrotehniku i računalstvo. Realizacijom ovog dijela projekta uložit će se u nabavu najnovije opreme i strojeva za rad i obrazovanje, ali i u znanja nastavnika strukovnih škola kroz modernizaciju programa i nove metode poučavanja. Izradit će se digitalni nastavni materijali i mnoge simulacije u nastavnom procesu. Jedan od najvažnijih dijelova projekta svakako je i razvoj poduzetničkih kompetencija učenika tijekom obrazovanja kako bi ih se podučilo i ohrabrilo za iskorak u tržištu rada. Uz sektor turizma, za koji je već potpisan ugovor o realizaciji, stvara se posebna dodana vrijednost u svim povezanim djelatnostima.

Realizacijom ovih projekata, strateške odrednice razvoja odgojno-obrazovnog sustava u SDŽ turizam, obrtništvo, elektrotehnika i računalstvo počinju se i ostvarivati postajući tako motor razvoja.

‘Sretan sam i uzbuđen! Veliki je danas dan za našu Obrtnu tehničku školu, nastavnike, učenike u obrtničkim zanimanjima i čitav odgojno-obrazovni sustav naše Županije i RH. Izuzetan je ovo dan i za mene, kao pročelnika. Naš trud i zalaganje napokon su se isplatili. Uz potpis ugovora za Turističko-ugostiteljsku školu, počinje novo razdoblje strukovnog obrazovanja u našoj županiji. Realizacijom ovih projekata naši će učenici dobiti daleko bolje mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada, a to će imati rezultat u značajnom povećanju zapošljavanja. Ono što me u realizaciji ovih projekata jako raduje, svakako je razvoj novih multimedijskih sadržaja i upotreba tehnologije virtualne stvarnosti, čime pratimo svjetske tehnološke trendove. Opremanje učionica i laboratorija koji će biti dostupni učenicima svih ostalih škola koje obrazuju ovakva zanimanja, daje nam izuzetne mogućnosti rada i učenja na novoj i modernoj opremi te praćenje najsvježijih saznanja i postignuća u struci. Svakako moram istaknuti i socijalni aspekt projekta. Naime, u Centru će biti omogućen razvoj programa obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i za osobe s tjelesnim oštećenjima kako bi i oni napredovali u stručnom znanju i još aktivnije uključili na tržište rada. Na kraju, uložit ćemo velike napore kako bi se i u idućem operativnom razdoblju otvorile mogućnosti nastavka financiranja ovih centara, kao i otvaranja novih centara kompetentnosti, osobito u sektorima u kojima smo kao društvo u manjku radne snage’, kazao je pročelnik Tomislav Đonlić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh